funkcje
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Proszę o pomoc...
Nie wiem jak to zadanie ruszyć..
Dana jest funkcja f
(x)=x
2−kx−2k
2. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru k. dla których
funkcja ma dwa rożne miejsca zerowe mniejsze od 6
moje założenia:
a=1 b=k c=2k
2
Δ>0 ⇒b
2−4ac>0 ⇒aby były dwa miejsca zerowe
x
1*x
2<6 ⇒
ca<6
x
1+x
2<6 ⇒
−ba<6 ⇒zapewnienie dwóch rożnych miejsc zerowych
Δ=k+8k
2>0 ⇒ k(1+8k)>0 ⇒ k=0 ⋁ k=−
18 ⇒ k∊(−
∞;−
18) ∪(0;+
∞)
ca<6 ⇒
−2k21<6 ⇒ −2k
2<6 ⇒−k
2<3 ⇒k
2>−3 sprzecz.
−ba<6 ⇒
k1<6 ⇒ k<6 ⇒ k∊ (−
∞;6)
i co dalej
1 kwi 12:40
Nikka: b = −k , c = −2k2
1 kwi 12:47
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tak policzyłam... źle napisałam ale jest liczone w ten sposób ale co dalej ?
1 kwi 12:52
Nikka: moim zdaniem warunki to Δ > 0 oraz x1 < 6 i x2 < 6
1 kwi 13:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czyli będzie 5 założeń tak jakby ?
1 kwi 13:28
Eta:
warunki :
1) Δ>0
2) x
w <6
3) f(6) >0
jako odp; podaj cz. wspólną tych warunków
1 kwi 13:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czemu tak ?
1 kwi 13:31
Godzio:

teraz wiadomo ?
1 kwi 13:37
Eta:

Bo parabola ramionami do góry
wierzchołek musi znajdować się po lewej stronie od x= 6
i wartość funkcji w unkcie x= 5 ma być nad osią OX
by obydwa miejsca zerowe były mniejsze od 6
stąd masz:
Δ>0
x
w <6
f(6) >0
1 kwi 13:44
Eta:
Echh
Godzio
1 kwi 13:45
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: no tak.. dziękuje ..
1 kwi 13:47
Eta:
1 kwi 13:48
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy powinno wyjść k∊ (−∞;−12) ?
1 kwi 13:56
mih8u: nie powinno, prawidłowe raczej k∊(−6,−3) \ (0)
23 kwi 05:10