prawdopodobieństwo
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Proszę o sprawdzenie i pomoc...
Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...2010} wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wylosowano liczbę podzielną przez 11 lub 7.
wiem że:
moc omegi..Ω=kombinacja 1 z 2010 = 2010
zdarzenie A − wylosowano liczbę podzielną przez 11
moc zdarzenia A =
112010= 182
B− wylosowano liczbę podzielną przez 7
moc zdarzenia B =
72010= 287
P
(A)=
1822010
P
(B)=
2872010
P
(A∪B) = P
(A)*P
(B)

?
P
(A∪B) =
2872010 *
1822010 
?
1 kwi 12:20
Nikka: P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
1 kwi 12:43
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a z jakiego prawdopodobieństwa to będzie liczone ? bo ja nie rozumiem..
1 kwi 12:53
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a jak policzyć to ? P(A∩B)
1 kwi 12:54
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: część wspólna to będzie 12010 ?
bo tylko 77 dzieli się przez 7 i 11 tak ?
1 kwi 12:57
Nikka: ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń − z tego co napisałam... trzeba jeszcze policzyć
P(A∩B) gdzie A∩B − liczby podzielne przez 7 i 11
moc np. zdarzenia A to ilość liczb podzielnych przez 11 i jest ich zdecydowanie więcej niż
napisałaś, podobnie z B, prawdopodobieństwo jakiegoś zdarzenia może być równe maksymalnie 1,
czyli źle zrobiłaś obliczenia
1 kwi 12:58
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a czy mogłabyś mi pomóc je poprawić bo prawdopodobieństwo yto nie jest moja mocna strona
1 kwi 12:59
Nikka: A = {11, 22, 33, ..., 2002}
|A| = 182
B = {7, 14, 21, ..., 2009}
|B| = 287
A∩B = { 77, 154, 231, 308, 385, 462, 539, 616, 693, 770, 847,924,..., 2002}
|A∩B| = 26
i teraz skorzystaj ze wzoru na sumę ... mam nadzieję, że jest ok bo ekspertem od
prawdopodobieństwa nie jestem
1 kwi 13:11
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: dziękuje
1 kwi 13:15
adi: podzielne przez 385
23 sty 20:24