Polka: Jeśli kapitalizacja odbywa się co kwartał (3 miesiące) a oprocentowanie roczne wynosi 6% to
musisz liczyć 1,5% co 3 miesiące.
Po 1 kwartale :
20.000zł−100%
xzł−1,5%
x=300zł
czyli po 1 kwartale pan Nowak ma 20.300 zł, ale musimy odjąć od tych odsetek 18% podatku czyli
wydaje mi się, że już nie od całości tylko od 300, więc;
300zł−100%
xzł−18%
x=54zł
300−54=246zł, więc po 1 kwartale pan Nowak ma 20.246zł
I tak teraz musisz zrobić jeszcze 7 kwartałów i to będzie równo 2 lata.
Nie znam innej metody liczenia tego

Pewnie jest trochę długa, ale może ktoś podpowie inną.
A jeszcze jeśli chodzi o b) to to jest to suma liczenia co kwartał odsetek bez tego podatku.