matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość kuli
Jaro:
Pole powierzchni kuli jest równe 36π
3
. Wyznacz objętość tej kuli.
1 kwi 12:10
Polka:
Wzór na pole kuli : P=4πr
2
zatem: 36π=4πr
2
z tego wyznaczymy r, które podstawimy do wzoru na objętość: V=
4
3
πr
3
wszystko jasne ?
1 kwi 12:16