zadanie maturalne ze stereometrii
Kaasia: objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108, a wysokość podstawy, krawędź
podstawy i wysokość graniastosłupa tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. olicz dł.
krawędzi podstawy.
uczę się do matury proszę o pomoc
1 kwi 11:15
Kaasia: ma ktos jakiś pomysł na to zadanie?
1 kwi 14:59
tim: Tak. Moment.
1 kwi 15:38
tim: Wysokość = a
√3 / 2
Bok = a
Wysokość = H
W ciągu geometrycznym:
H = 2a
√3/3
Pole podstawy = a
2√3/4
Wysokość = 2a
√3/3
V = Pp * H = a
2√3/4 * 2a
√3/3 = a
3/2 = 108
a
3 = 216
a = 6
1 kwi 15:40