zad. matura-podstawowa
Kaasia: zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkolami. oblicz ile litrów płynu wypełni
ten zbiornik, jeśli Pc=3pi m2, a wysokość walca wynosi 2 metry.
proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
1 kwi 10:26
Polka: robię ...
1 kwi 10:31
Kaasia: ok

odp. jest 666i2/3 pi l.
1 kwi 10:35
Polka:

Pc=3π m
2
H=2m
Pc=Pbw(pole boczne walca)+Pk(pole kuli) (bo po dodaniu tych półkul wychodzi kula, przy czym z
walca zostaje tylko jego pole boczne)
3π=2π2r+4πr
2 (π skracamy)
3=4r+4r
2
3=4(r+r
2) /:4
34=r+r
2
r
2+r−
34=0 /*4
4r
2+4r−3=0
liczymy deltę, wyjdą nam dwa x. Jeden jest na minusie, więc jest sprzeczny a drugi wynosi:
x=
12
teraz liczymy objętość:
V=πr
2h+
43πr
3
czyli V walca + V kuli
V=π(
12)
2*2+
43π(
12)
3
to już oblicz sobie

wynik wyjdzie Ci w m
3, więc musisz to zamienić
1l=1dm
3
1 kwi 10:42
Polka: wynik możesz zostawić w postaci :
20003πl
1 kwi 10:43
Kaasia: dzięki serdeczne
1 kwi 10:45
Kaasia: a czemu pole boczne walca jest 2pir2
1 kwi 10:54
Kaasia: już czaję
1 kwi 10:56