podaj wymiary pozostałych ścian
martin: 1zadanie Jedna ze ścian prostopadłościanu ma wymiary 8cmX10cm. prospadłościan ma obj. 320cm
3
podaj wymiary pozostałych ścian.
2 . zadanie Podst. graniastosłupa jest romb o przęktnych 4cmX6cm a krawędzie boczne mają dł. 5
cm . Jaka jest objętośc tego graniastosłupa i jakie jest jego pole powierzchni całokowitej

prosze o pomoc .
1 kwi 10:06
Donia :

ZADANIE1
v=320
v = x * 8 * 10
320=80x
x=4 cm
1 kwi 10:59
Donia : Pp − pole podstawy
e,f − przekatne rombu
Pp=1/2 *e*f
Pp=12cm2
H= 5cm
V=Pp * H
V=60cm3
a2 =22 +32
a=√13
Pc=2* Pp + Pb
Pb − pole powierzchni bocznej
Pb=4 * a *H
1 kwi 11:11
martin: dzięki wielkie
1 kwi 20:40