zbiezne
mmma: Które z poniższych szeregów są zbieżne?
A) 5+20+80+320
b) 9+3+1+
13
c) (−4)+2+(−1)+
12
1 kwi 00:20
macias: b i c
b jest coraz mniejszy ale nigdy nie równa się 0
c raz jest dodatki, raz ujemny, ale żaden wyraz tez nie będzie 0
1 kwi 00:26
Jack: wszystkie, ponieważ są skończone
1 kwi 00:30
mmma: mam test jednego wyboru...
A może ten :
132+116+18+14 ?
Bo już sama się gubię ..
1 kwi 00:35
Jack: a masz tam trzy kropki po każdej z tych sum?
1 kwi 00:36
mmma: tak we wszystkich, przepraszam moje niedopatrzenie.
1 kwi 00:39
Jack: hehe

No to moje wcześniejsze przypuszczenie nie było słuszne
1 kwi 00:40
Jack: policz q z każego z tych szeregów geometrycznych i zastosuj się do wskazówki Ety.
1 kwi 00:41
Eta:
szereg nie może być przemienny i IqI <1
w zad. 1) c) odpada , bo ciąg przemienny
policz q dla a) i b)
i dostaniesz odpowiedż
B)
1 kwi 00:45
mmma: a) wychodzi 4
b) −
12
Dziękuję wszystkim bardzo
1 kwi 00:46
Jack: czemu nie może być przemienny i zbieżny jednocześnie? Po prostu −1<q<0. Grunt że
jest geometryczny.
| | 1 | |
Mamy sumę: (−4)+2+(−1)+ |
| −...
|
| | 2 | |
Rozdzielmy na dwie sumy: ujemne i dodatnie.
| | 1 | | 1 | | −4 | | 4 | |
S=−4−1− |
| −.... ⇒ q= |
| ⇒ Sn= |
| =−4* |
| =−16/3
|
| | 4 | | 4 | | 1−1/4 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
S'=2+ |
| + |
| +... ⇒q= |
| ⇒ Sn= |
| =8/3
|
| | 2 | | 8 | | 4 | | 1−1/4 | |
S+S'=−8/3
| | −4 | | 2 | |
A ze wzoru bez rozdzielania na dwie sumy: Sn= |
| =−4* |
| =−8/3
|
| | 1−(−1/2) | | 3 | |
1 kwi 01:07
Jack: Poza tym ze wzoru na sumę nieskończonego szeregu wynika, że
n→∞
dla q∊(−1,1) bo
tylko wtedy lim q
n=0
n→∞
1 kwi 01:22