Napisz równanie prostej
Elka: Pomocy

!Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A= (2,1) i nachylonej do osi x pod
kątem 60 stopni
31 mar 23:56
Eta:
y= a( x−xA) +yA a= tg60o= √3
y=...... dokończ
31 mar 23:58
macias: y=ax+b
a=tgα
a=tg60stopni=√3
y=√3x+b
P=(2;1)
1=2√3+b
b=1−2√3
y=√3x+1−2{3}
1 kwi 00:02
macias: Eta, co to za sposób?
bo w życiu takiego czegoś nie widziałem i nie wiem o co w tym chodzi
1 kwi 00:03
Jack:
(x,y) oraz (xA,yA) − punkt przychodzące przez tę samą prostą
y=ax+b
yA=axA+b
odejmując stronami:
y−yA=a(x−xA)
też z tego nigdy nie korzytam, tylko robię uklad równań.
1 kwi 00:06
Elka: wielkie dzięki
1 kwi 00:11
Eta:
A szkoda......
Jack
Czas ... na maturze jest na wagę złota
1 kwi 00:13
Jack: Nie zdawałem matury z matmy, z poza tym nie lubię się uczyć wzorów... co innego je wyprowadzać

a po trzecie, mając tyle czasu na maturze ile się ma, można minutkę poświęcić na zrobienie
układu.
1 kwi 00:15
Eta:
Elka
popatrz jak błyskawicznie podajesz równanie tej prostej
y = √3( x −2) +1 => y= √3*x −2√3+1
a= √3 b= −2√3+1
1 kwi 00:16