!!!Drut o długości 27 pocieto na trzy cześci 2 :3:4 jaka jest najdłuższa częsć
Elka: Proszę o pomoc

Drut o długości 27 cm. pocięto na trzy xczęsci ,których stosunek długości jest
równy 2:3:4 jaka jest najdłuższa z tych cześci
a) 2,5 b) 6,75 c) 9 d) 12 wiem ,ze odpowiedzią jest "d" ale jak to obliczyć
31 mar 23:45
Eta:
a, b, c, części na jakie podzielono ten drut
a=2x b= 3x c= 4x
2x+3x+4x= 27 x>0
9x = 27 => x=3
to: a= 6 b= 9 c= 12
zatem odp; D)
31 mar 23:50
Elka: dzięki wielkie
31 mar 23:53
Eta:
Na zdrowie
31 mar 23:57