basia: 3 w liczniku 2 + log 3 z 4
2 gru 20:34
karmnik:
3
---------
2+log
34 tak to wygląda
2 gru 21:40
Miki:
i co

co trzeba

jakie pytanie
2 gru 21:44
basia: : ma byc 3 i w liczniku 2 + log 3 z 4 ma to byc po prawej stronie trójki u góry. sorki
bo
wczesniej sie pomyliłam. A pytanie jet takie: czy ta liczba którą wam napisalam jest:
a) liczba parzysta
b) liczba naturalna
c) liczba podzielna przez 9
2 gru 22:06
karmnik: Bym Ci pomógł, ale wogóle nie czaję co gdzie ma być.
2 gru 22:14
basia: no szkoda ale bardzo dziekuje za probe pomocy. ma byc napisana liczba 3 a z jej prawej
gornej strony ma byc napisane 2 + log 3 z 4 , czyli tak jakby to byla potega.
2 gru 22:18
karmnik: Aha. Czyli po prostu to jest potęga.
2+log
34
3 =x
rozpatruję potęgę 2+log
34=
2*log
33+log
34=log
33
2+log
34=log
39+log
34=log
3(9*4)=log
336
więc mamy
log
336
3 = x
i skorzystamy z podstawowego wzoru: a
c=b ⇔ log
ab=c
log
3x=log
336
można jeszcze tak, ze jeżeli masz 3 i w potędze logarytm, a podtsawa jest taka sama czyli
3 jak w tym przypadku, to wyrzucasz 3 oraz z potęgi log
3 a 36 sprowadzasz na ziemię

czy;i 36=x
log
336
3 = x
2 gru 22:28
basia: dziękuje bardzo =)
3 gru 17:38