Oblicz wartość wyrażenia
Lena:
31 mar 21:18
zajączek:
Pytanie powinno być wyznacz wartość "a"
I−2a−4I= 2√a2+1
2a+4 = 2√a2+1
a+2 = √a2+1 | 2
a2+4a+4= a2+1
4a= −3
a= −34
31 mar 21:52
macias: w sumie tak, ale ...
po opuszczeniu wart. bezwzgl. jest
2
√a2+1=−2a−4 <=> a∊(−
∞;−2)
lub
2
√a2+1=2a+4 <=>a∊(−2;+
∞)
wynik wychodzi jeden ale niektórzy nauczyciele moga się przyczepić bo rozwarzasz tylko jeden
przypadek
31 mar 23:43
Eta:
Podnosząc do kwadratu −2
√a2+1 otrzymasz to samo równanie
31 mar 23:46
Jack: nie chciało mi się pisać, bo na kartce wyszło mi to samo co zajączkowi, ale z tym modułem
trzeba faktycznie uważać...
31 mar 23:50