ciagi
jey:): suma dziesięciu wyrazow ciagu arytmetycznego o wyrazach calkowitych jest rowna 155 pierwszy
wyraz ciagu to iloraz ciagu geometrycznego o wyrazach calkowitych ktoreygo pierszy wyraz jest
roznica ciagu arytmetycznego suma dwoch pierwszych wyrazow ciagu geometrycznego jest rowna 9
wyznacz oba ciagi
31 mar 20:19
zajączek:
| | a1+a10 | |
dla ciągu an : S10= |
| *10 = 155
|
| | 2 | |
za a
1= q z ciągu b
n
to: q+ q+ 9r=31 => 2q+9r= 31
dla ciagu b
n : b
1= r b
1+b
1*q= 9 => r( 1+q)=9
rozwiąż to równanie i podaj q, pamiętając ,żze q −− całkowite
następnie podaj b
1 i r
a
n= a
1+(n−1)*r=.....
b
n= b
1*q
n−1=.....
dokończ ...
31 mar 20:51
jey:): ok dziekuej ci bardzo
31 mar 21:01
zajączek:
31 mar 21:05
jey:): a mam pytanie pomozesz mi w jeszcze jednym
31 mar 21:15
jey:): tylko ja bym chciala zebys mnie tylko naprowadzil /naprowadzila
31 mar 21:16
jey:): Bank A oferuje 6 − procentowe oprocentowanie lokat z kapitalizacja kwartalna a bank B 7 −
procentowe oprocentowanie z kapitalizacja polroczna ktora oferta jest korzystniejsza
31 mar 21:19
zajączek:
(1+0,015)
4= 1,015
4≈1,0614
(1+0,035)
2= 1,035
2≈ 1,07123
31 mar 21:44
jey:): a jak to zrobic stosujac ciagi
31 mar 21:52