log
***kiełbasa***: 395. sprawdź czy funkcja jest nieparzysta:
| | x−1 | |
a) f(x)=log |
| odp:jest |
| | x+1 | |
b) f(x)=log(x+
√1+x2) odp: nie
znam definicję, ale mi nie wychodzi jak w odp. proszę o pomoc
31 mar 20:10
zajączek:
a) f(−x)= −f(x) => f(x) jest nieparzysta
| | −x−1 | | x+1 | | x−1 | | x−1 | |
f(−x)=log |
| = log |
| = log( |
| )−1= −log |
| = −f(x) |
| | −x+1 | | x−1 | | x+1 | | x+1 | |
31 mar 20:17
kiełbas: zajączku, dziękuję za odp. ale w przykładzie "A" podałeś mi tylko def, którą jak już
wspomniałam znam. gdzieś robię błąd i go nie widzę, dlatego dodałam to zadanie. proszę o
pełniejsze rozwiązanie "a"
31 mar 20:23
zajączek:
rozwiązanie jest "pełniejsze od najpełniejszych"
| | −x−1 | | −(x+1) | | x+1 | |
f(−x)=log |
| =log |
| =log |
| =log(x−1x+1)−1=
|
| | −x+1 | | −(x+1) | | x−1 | |
czy teraz już jasne?
31 mar 20:40