zzz
onaa: chcemy ogrodzić prostokątną działkę przylegającą jednym bokiem do muru płotem o długości 80m.
Jakie wymiary powinna mieć ta działka, aby jej pole było największe?
31 mar 19:34
tim: x , y wymiary
2x + y − obwód
2x + y = 80
P = xy
y = 80 − 2x
P = x(80 − 2x) = 2x(40−x)
Funkcja ta ma maksimum w wierzchołku, gdzie P = 800, y = 40, x = 20
31 mar 19:45
onaa: 2x + y= 80 dlaczego
31 mar 20:02
Jack: bo mamy taki "prawie" prostokąt ale bez jednej ściany − tej przylegającej do muru
31 mar 23:02
Iga:
11 mar 00:28