styczna do okręgu
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Proszę o pomoc...
Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu x2+y2−8x−4y=5 przechodzącej przez punkt P=(0,5)
wiem że : x2+y2−2ax−2by+c=0
i r2 = a2+b2+c>0
czyli:
c=5
−8x=−2ax ⇒−8=−2a⇒a=4
−4y=−2by⇒−4=−2b⇒b=2
r2= 16+4−5⇒ r2=15⇒ r=√15
i co teraz z tym ?
31 mar 17:45
Godzio:
x2 − 8x + 16 − 16 + y2 − 4y + 4 − 4 = 5
(x−4)2 + (y−2)2 = 25
S(4,2) r = 5
może tak spróbuj: znajdź prostą przechodzącą przez środek okręgu i przez punkt P
i styczna to będzie prosta przechodząca przez P i prostopadła do prostej yPS poradzisz sobie
?
31 mar 17:55
macias: policzyłem, ale nie wiem czy logicznie to zrobiłem...
masz równanie okręgu...
prosta ma na pewno równanie y=ax+5
podstawiasz do równania okręgu ten y..
wychodzi
x2 +a2 * x2+6az−8x=0
porządki
(1+a2)x2 + (6a−8)x = 0
Δ = (6a − 8)2
Δ = 36a2 − 96 +64
ΔzΔ −> Δ=962−4*64*36 =0
a1=−b2a=9672=113
czyli
styczna do okręgu ma równanie
y=a13x+5
31 mar 17:59
macias: na końcu miało być y=113x + 5
31 mar 17:59
Godzio: nie wiem czy logicznie ale wynik poprawny

można było mnie się naliczyć ale ważne jest
rozwiązanie a nie sposób
31 mar 18:02
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bardzo dziękuje ostatecznie zrobiłam sama tym drugim sposobem i mi wyszło dziękuje za pomoc
1 kwi 12:01