logarytmy
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: proszę o sprawdzenie:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √log12x2−x
log13x2−x ≥0 ⋀ x2−x>0 ⋀ 2−x≠0
x2−x≤1 x(2−x)>0 x≠2
x−2+x2−x≤0 x=0 ∨ x= 2
2x−22−x≤0 x∊ (0;2)
(2x−2)*(2−x)≤0
4x−2x2−4+2x≤0
−2x2+6x−4≤0 / :−2
x2−3x+2≥0
(x−2)*(x−1)≥0 D: x∊(−∞; 1> \ {0} ?
x= 2 ∨ x= 1
x∊ (−∞;1> ∪<2;+∞)
31 mar 17:34
macias: nie widze co jest pod logarytmem ale jeśli dobrze policzylaś to będzie x∊(0;1>
a na pewno nie x∊<−∞;1) bo z drugiego założenia Ci odpada przedział do 0 i od 2.
31 mar 17:42
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: logarytm o podstawie 13 z ułamka x2−x
czyli jaka jest odpowiedź dobra ?
31 mar 17:47
Godzio:

wszystko dobrze wyliczone tylko jak nie jestes pewna czy dobrze Ci wyszło to zaznacz wszystkie
rozwiązania na Osi i znajdz część wspólną
podaj teraz rozwiązanie
31 mar 17:50