ciągi
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: prosze o pomoc...
Czworokąt ABCD o obwodzie 80 jest opisany na okręgu. Długości trzech kolejnych boków tego
czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 12. wyznacz długość wszystkich boków
tego czworokąta.
a1+a1+r+a1+2r+x=80
12+12+r+12+2r+x=80
44=3r+x ⇒x=44−3r
i co dalej ?
31 mar 17:17
zajączek:

z warunku opisania czworokąta na okręgu:
1) a+c = b+d
a,b,c −− tworzą ciąg arytm. => 2) 2b= a+c
Ob: 3) a+b+c+d= 80 i a= 12
podstawiając z pierwszego równania do trzeciego:
2a+2c = 80 => 2*12+2c= 80 => c= 28
to: z 2)
2b= 12+28 => b= 20
z 1)
b+d= a+c => d = 40−20 = 20
31 mar 19:00