>>ciekawe zadanka<<
Ausbildung (verderben): Mam trudnosci z rozwiązaniem tych zadan, proszę o pomoc.
zad1. rozwiąż graficznie nierówność :
| | 2x − 1 | |
a) wartość bezwzględna z (3 nie jest w wartości bezwzględnej) |
| < 3
|
| | x + 2 | |
zad2. Wyznacz m, jesli przedział (0;4) jest rozwiązaniem podanej nierówności;
zad3. dla jakich wartości parametru m nierówność zachodzi dla każdego x∊R ?
31 mar 17:05
Godzio:
pomoge
31 mar 17:11
Godzio:

zad 1.
| 2x−1 | | 2(x+2) − 5 | | −5 | |
| = |
| = |
| + 2 |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
tak miejwiecej bedzie rysunek wygladac a rozwiązanie to najlepiej wyliczyc. chyba ze zrobisz
bardzo dokladny rysunek (bedziesz podstawiaszc punkty) że wszystko bedzie widac
31 mar 17:26
Godzio: zad 2 .
x(x−4) < 0 => rozwiązanie
4x − mx
2 > 0
−x(mx − 4) > 0
x(mx − 4) < 0
m = 1
zad. 3
m = 0
31 mar 17:29
Ausbildung (verderben): wielkie dzięki
1 kwi 14:27