matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
znaczek:
Dla jakiego a i b wielomiany Q(x) = x
4
+(a+3)x
3
+bx
2
+16 oraz P(x)=x
4
−8x
2
+16 sa rowne?
31 mar 16:15
Godzio:
żeby wielomiany były równe to współczynniki przy tych samych potęgach muszą być takie same a+3 = 0 => a =
− 3
b =
− 8
31 mar 16:17