naiii: Witam pomoże mi ktoś? jak zrobić to zadanie ?
Okrąg o równaniu (x−1)2+(y+12)2=3 przecina prosta o równaniu y=2x w dwóch punktach
E oraz F. Wyznacz długość odcinka EF.
z gory dziękuj e za pomoc
31 mar 15:54
Godzio: pomagam
31 mar 16:02
Godzio:
Najpierw trzeba wyznaczyć te punkty => rozwiązać układ równań prostej i okręgu
y = 2x
| | 1 | |
x2 − 2x + 1 + (2x + |
| )2 = 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x2 − 2x − 2 + 4x2 + 2x + |
| = 0 |
| | 4 | |
| | √35 | | √35 | |
x2 = − |
| => y = − |
| |
| | 10 | | 5 | |
| | √35 | | 2√35 | | 35 | | 140 | | 175 | |
|EF| = √( |
| )2 + ( |
| )2 = √ |
| + |
| = √ |
| = √7 |
| | 5 | | 5 | | 25 | | 25 | | 25 | |
31 mar 16:09
Godzio: jeszcze podam 2 sposób:
obliczyć odległość prostej od środka okręgu i z pitagorasa:
( d )
x2 + d2 = r2 gdzie x to połowa cięciwy EF d to odlegosc prostej od srodka i r to promien
31 mar 16:10
naiii: Dziękuję ślicznie! zaraz to przeanalizuję
31 mar 16:11
Godzio:
r =
√3
−2x + y = 0
| | | | 2,5√5 | | 1 | |
d = |
| = |
| = |
| √5 |
| | √4+1 | | 5 | | 2 | |
|EF| = 2x =
√7
w sumie szybszy sposób
31 mar 16:13
macias: Policzyłem ale nie wiem czy dobrze, może gdzieś jest błąd.
układ równań
y = 2x
(x−1)2 + (y+12)2=3
podstawiasz w drugim równaniu 2x zamiast x, podnosisz nawiasy do potęgi, przenosisz 3 i
wychodzi
5x2 − 74 = 0
x2 = 720
x = √72√5 = √3510
lub
x = − √3510
podstawiasz wyliczonego x'a do pierwszego równania
potem do wzrou na odległosc dwóch punktów
d(E;F) = √(√355)2 + (2√355)2 = √7
31 mar 16:23
macias: czyli jest dobrze
31 mar 16:23