zad
matthew: Cześć,
mam takiezdanie z parametrem:
1) dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jesr równa S
x
2 + 5x + 20m − 8 = 0 S = 400
i jeszcze takie:
2) Dla jakich wartości parametrówm: suma odwrotności pierwiastków równania x
2 + mx − 16
= 0 jest równa −4?
1) czy w tym zadaniu należy zacząć od: x
21 + x
22 = S ?
cały czas wychodzi mi zły wynik
| | 1 | | 1 | | −b | |
2) a tutaj tak: |
| + |
| = −4 ⇒ |
| = −4 ? |
| | x1 | | x2 | | c | |
proszę o pomoc...
31 mar 15:36
Godzio: pomoge
31 mar 15:38
Godzio: sprawdź treść

moge się założyć że powinno być x
2 + 5
mx + 20m − 8 = 0
31 mar 15:44
matthew: masz racje
31 mar 15:46
Godzio:
Zaczne od Δ ≥ 0
Δ = 25m
2 − 80m + 32 ≥ 0
25m
2 − 80m + 32 ≥ 0
Δ = 3200
√Δ = 40
√2
| | 80−40√2 | | 8−4√2 | |
m1 = |
| = |
| |
| | 50 | | 5 | |
| | 8−4√2 | | 8+4√2 | |
m∊ (−∞ |
| > ∪ < |
| ,∞) |
| | 5 | | 5 | |
I teraz tak jak mówiłeś
x
12 + x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 25m
2 − 40m + 16 = 400
25m
2 − 40m + 16 = 400
25m
2 − 40m − 384 = 0
Δ = 40000
√Δ = 200
| | 40−200 | | −160 | | 1 | |
m1 = |
| = |
| = −3 |
| |
| | 50 | | 50 | | 5 | |
| | 40 + 200 | | 240 | | 4 | |
m2 = |
| = |
| = 4 |
| oba pierwiastki należą do założenia |
| | 50 | | 50 | | 5 | |
31 mar 15:53
Godzio: 2)
x
2 + mx − 16 = 0
Δ = m
2 + 64 ≥ 0
m∊R
| 1 | | 1 | | −b | |
| + |
| = |
| Czyli tak jak pisałeś i teraz podstawiasz wartości i wyliczasz |
| x1 | | x2 | | c | |
−m = 64
m = − 64
31 mar 15:57
matthew: dzieki

zapomnialem o tym przeksztalceniu x
21+ x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2
dlaczego Δ
≥ 0 ?
31 mar 16:16
Godzio: bo nie jest w treści powiedziane że dwa różne pierwiastki
31 mar 16:17
matthew: mam pytanie.... co to znaczy odwrotność sumy pierwistków jakiegoś równiania jest dodatnia
odwrotność sumy pierwistków − wiem jak wygląda, związane z nim były poprzednie zadania, ale
dodatnia? o co chodzi?
| | −b | |
czy to ma wyglądać tak: |
| > 0 ? czy muszę rozwiązać jeszcze x1, x2 |
| | c | |
31 mar 16:39
matthew: x1*x2 > 0 ?
31 mar 16:40
Godzio: no właśnie nie tak

odwrotność jest głównym działaniem
| | 1 | |
w takim tazie: |
| > 0 jest dodatnia  |
| | x1+x2 | |
31 mar 16:48
31 mar 16:49
matthew: no nareszcie... w koncu mi wyszło

dzieki
31 mar 16:58
matthew: mam jeszcze coś takiego....
dla jakich wartości parametru m: równanie x2 + mx − 2 = 0 ma dwa pierwiastki, z których jeden
jest sinusem, a drugi cosinusem tego samego kąta?
mam tak m ∊(−∞, 4 − 2√2) ∪ ( 4 + 2√2 , + ∞)
i dalej nie wiem....
proszę o pomoc
31 mar 17:07
Godzio: to masz dane w poleceniu to m ? bo z delty to tak nie wyjdzie
31 mar 17:09
Godzio:
Tutaj trzeba użyć wzoru na jedynkę trygonometryczną
sin2α + cos2α = 1
x12 + x22 = 1
(x1+x2)2 − 2x1x2 = 1
a dalej myślę że sobie juz poradzisz
31 mar 17:10
matthew: no jak to ....
napisze
31 mar 17:11
matthew: Δ>0
Δ = m
2 − 8m + 8
Δ = 64 − 4 * 8 = 64 − 32 = 32
√Δ = 4
√2
m
2 = 4+2
√2
ramiona skierowane do gory, bez m. zerowch, wychidzi mi:
(−
∞, 4 − 2√2) ∪ ( 4 + 2√2 , +
∞)
31 mar 17:15
Godzio: Δ = m
2 − 4 * 1 * (−2) = m
2 + 8 > 0
m
2 > − 8
m∊R
31 mar 17:30
matthew: Godzio a jak bym mial polecenie: "jeden pierwiastek jest równy sinusowi, a drugi
cosinusowi tego samego kąta ostrego", zmienia to coś w stosunku do podpunktu
poprzedniego?
31 mar 17:31
Godzio: tylko że znowu z twojego rozwiązania wynika :
x
2 + mx + 2m − 2 , a ty napisales x
2 + mx − 2 jeśli ma być ten pierwszy przypadek to sie
zgadza wszystko w Twoim rozwiązaniu
31 mar 17:32
matthew: wiesz co, ja sie tam pomyliłem, delta mi jednak dobra wyszła, a wzór powinien być taki:
x
2 + mx −
2m − 2 = 0 sorki za wprowadzanie w bład.....
31 mar 17:35
matthew: no wlasnie
31 mar 17:36
Godzio: nie
31 mar 17:36
matthew: yyy tzn + 2m
31 mar 17:37
Godzio: to "nie" tyczy się tego zadania "jeden pierwiastek jest rowny sin. ..."
31 mar 17:37
matthew: ok
31 mar 17:38
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
Dla jakich wartości parametru m:
każdy z dwóch różnych pierwiastków równania x2 − 6mx + 2 −2m + 9m2 = 0 jest wiekszy od 3
Δ ≥ 0
wyszło mi z delty, ze: m∊<1 + ∞) i nie wiem co dalej...
prosze o pomoc
31 mar 18:07
Godzio:

"każdy z dwóch różnych pierwiastków" => Δ > 0
mając dane z rysunku tworzymy układ równań:
{Δ > 0
{p > 3
{f(3) > 0
rozwiąż go i znajdź część wspólną wszystkich rozwiązań
31 mar 18:15
zajączek:
31 mar 18:30
Godzio: Przypomniałem sobie jak to mi podobne zadanie tłumaczono
31 mar 18:32
zajączek:
Miło mi ,że .... " nauka nie poszła w las"
31 mar 18:40
Godzio:
31 mar 18:46
matthew: Godzio jak mam zapisać wzór dla p > 0?
31 mar 19:05
matthew: a juz chyba wiem
31 mar 19:08
matthew: udało sie

{8m − 8 > 0
{3m>0
{9m
2 − 20m + 11>0
31 mar 19:29
matthew: Godzio, a z jakich ksiązek korzystałeś? pamietasz może?
bo ja mam tylko pazdry... z checia bym cos kupil jeszcze
31 mar 19:33
matthew: mam podobne zadanie tylko, że pierwiastki mają być mniejsze od 4
zrobiłem tak:
{m
2 − 16>0
{4m + 20 >0
mam taką odpowiedz: m∊(−5, −4),...... natomiast rozwiazanie w książce jest takie: m∊(−5,
−4)∪(4, +
∞)
prosze o sprawdzenie...
31 mar 19:44
matthew: wzór jest taki: x2 + mx + 4 = 0
31 mar 19:47
zajączek:
Napisz jakie jest to równanie, bo nie wiem ......a to ważne !
jeżeli a >0 to:
1) Δ>0
2) x
w < 4
3) f(4) >0
rozwiąż układ tych warunków

jeżeli a<0 to:
1)Δ>0
2) x
w<4
3) f(4) <0
31 mar 19:50
matthew: ahaaaa ok

juz wszystko wiem.... tzn co do tego zadania
31 mar 19:51
zajączek:

zatem ten pierwszy układ warunków , bo a>0 −−− ramiona paraboli do góry
taką odp; otrzymasz m€ ( −5, −4) U ( 4, ∞)
31 mar 19:54
matthew: moment.... już wiem jak zmieniają sie znaki, gdy współczynnik jest dodatni bądź ujemny dla
pierwiastków mniejszych od danej liczby
natomiast jeśli pierwiastki są większe od liczby, a współczynnik jest ujemny to jak wtedy
wygląda układ? Dla wspołczynnika dodatniego: Δ>0, xw >0, f(x) > 0 ? tak jak na górze...
31 mar 20:01
31 mar 20:03
zajączek:
liczba t , i a<0 −−− ramiona do dołu
to wierzchołek musi być na na prawo od zadanej liczby "t"
i f(t) >0
czyli mamy układ:
Δ>0
xw > t
f(t) >0
31 mar 20:05
matthew: wiesz co ja tez mam tą ksiązkę, wydawnictwa aksjomat poziom rozszerzony. Okładkę ma czerwoną.
Racja z niej też korzystam

ale jest dosyć cięzko
31 mar 20:09
matthew: tzn. ze i dla a<0 i dla a >0 układ wygląda tak samo? chodzi mi o znaki...
31 mar 20:15
Godzio: Musze się jeszcze nauczyciela dopytać jaki sobie zbiór kupić do rozszerzenia.
A może
zajączek coś doradzi

?
31 mar 20:16
matthew: ...ech znowu mi xle wychodzi...
Δ>0
x
w<0
f(t) >0
{m
2−16>0
{4m+20>0
m
2−16>0
(m−4)(m+4) = 0
m = 4 m = −4
m∊(−
∞, −4)∪(4, +
∞)
−2m<0
m>0
m∊(0, +
∞)
4m+20>0
4m>−20
m>−5
m∊(−5,+
∞)
odp. m∊(4, +
∞)
prosze o sprawdzenie...
31 mar 20:38
31 mar 20:53