Obliczenie prawdopodobieństwa zdarzeń
mes: Rzucamy 2 kostkami do gry.Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń.
1.Suma oczek na obu kostkach jest większa od 7
2.Na pierwszej wypadło 5 a na drugiej nieparzysta liczba oczek
3.Wypadły obie liczby parzyste
Mam nadzieję że ktoś pomoże bo nic nie wiem jak się w ogóle zabrać do tego zwłaszcza że
pierwsze półrocze jakoś przeleciało a ja mam stos zadań do powtórzenia
zajączek:
IΩI= 6
2= 36
A ={( 2,6) (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,3) (5,4)(5,5) (5,6) (6,2)(6,3) (6,4) (6,5) (6,6)}
IAI= 15
B = { (5,1) (5,3) (5,5)}
IBI= 3
C= { (2,2) (2,4) (2,6) (4,2) (4,4) (4,6) (6,2) (6,4) (6,6)}
ICI=9