aa
ppp: Punkty A = (4, −1), B= (−2, 3) i C = (−3, −5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.
Oblicz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka C.
31 mar 14:43
Madzia: Najpierw oblicz pole trójkąta specjalnym wzorem (używany gdy masz podane wierzchołki). Potem
oblicz dł. podstawy. Porównaj obliczone pole ze standardowym wzorem na pole trójkąta
| | 1 | |
(P= |
| ah) i stąd wyliczysz wysokość.  |
| | 2 | |
31 mar 15:28
zdzich:
y = ax + b
3 = −2a + b
−1 = 4a + b
2x + 3y − 5 = 0
C = (−3;−5)
| | |2*(−3) + 3*(−5) − 5| | | 26 | | 26√13 | |
Ds;l = |
| = |
| = |
| = 2√13 |
| | √4+9 | | √13 | | 13 | |
31 mar 15:31
ppp: dzięki
31 mar 16:07