pierwszak: Do prostej o równaniu 3x−2y+1=0 nie należy punkt:
A. (1,1)
B. (1,2)
C. (2, 72)
D. (3,5)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
31 mar 13:09
Godzio:
A (x,y) :
x=1 y = 1
3x−2y+1=0
3 * 1 − 2 * 1 + 1 = 0
3 − 2 + 1 = 0
2 ≠ 0 −> punkt A nie nalezy do prostej, analogicznie sprawdz inne punkty
31 mar 13:47
Nikka: Każdy punkt ma współrzędną x i y − (x,y).
Podstaw pod x i y (lewa strona równania prostej) po kolei współrzędne punktu i sprawdź kiedy
wynik będzie równy 0. Tam gdzie wyjdzie Ci coś innego niż 0 będzie oznaczało, że punkt nie
należy.
31 mar 13:48