dzidzina
Ala: Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)= −2x2+8x+2 gdy x∊ <−1,4> jest równa:
A. f(−1) B.f(2) C.f(3) D.f(4)
Pomocy!
31 mar 09:58
Godzio: f(4) = −32 + 32 + 2 = 2
f(−1) = −2 − 8 + 2 = −8
ODP: A
31 mar 13:50
madzia_13:
f(x)= −2x
2+8x+2
a=−2 b=8 c=2
Δ=8
2−4*(−2)*2
Δ=64+16
Δ=80
x=2
dla x=2 (ponieważ a=−2;jest − ) max=10
f(−1)=(−2)*(−1)
2+8*(−1)+2
f(−1)=(−2)*1−8+2
f(−1)=−2−8+2
f(−1)=−8
f(4)=(−2)*4
2+8*4+2
f(4)=(−2)*16+32+2
f(4)=(−32)+32+2
f(4)=2
wychodzi, że dla x=2 min=−8, ale nie masz takiej odpowiedzi... hmm
31 mar 13:56
madzia_13: No faktycznie, źle popatrzyłam na odpowiedzi f(−1).
31 mar 13:58