parametr
Ona: | | pi | | 1 | |
dla jakich wartości parametru k równanie 2sin(x− |
| )=2|k− |
| |−5 ma rozwiązania? |
| | 3 | | 2 | |
30 mar 23:32
M:
25 kwi 11:37
M:
18 maj 19:50
Miś Uszaty:
Zbiorem wartości funkcji f(x)= 2sin(x−π/3) jest przedział [−2,2]
należy więc rozwiązac nierównośc podwójna
| | 1 | |
−2≤2|k− |
| |−5≤2 i wyznaczyc część wspołna |
| | 2 | |
18 maj 21:32
LESZEK: sin(x−π/3)= |k−1/2| −5/2
ale sinα ε[ −1;1]
czyli −1≤ |k−1/2| −5/2 ≤ 1⇒ 3/2 ≤ |k−1/2| ≤ 7/2
dla k ≥ 1/2
3/2 ≤ k−1/2 ≤ 7/2 ⇒ 2 ≤ k ≤ 4
dla k< 1/2
3/2 ≤ −k+1/2 ≤ 7/2 ⇔ 1 ≤ −k ≤ 3 ⇔ −3 ≤ k ≤ −1
18 maj 21:35
LESZEK: nie czesc wspolna , bo to jest alternatywa a nie koniunkcja !
18 maj 21:37
Miś Uszaty:
Dobrze. Rozumiem
18 maj 22:43