Ciągi
Ona: w osiemnastowyrazowym ciągu arytmetycznym (a) suma siedmiu początkowych wyrazów jest 12 razy
mniejsza od sumy wszystkich wyrazów tego ciągu. Średnia arytmetyczna wszystkich wyrazów tego
ciągu wynosi 14. Oblicz pierwszy wyraz i różnicę oraz podaj wzór ogólny (an).
30 mar 23:27
zajączek:
S
7*12= S
18
| S18 | |
| = 14 => S18= 14*18
|
| 18 | |
| | 11+a18 | |
S18= |
| *18 = 14*18 to: a1+a18= 28 => 2a1+17r=28
|
| | 2 | |
| | a1+a7 | |
S7= |
| *7= 21 to; a1+a7= 6 => 2a1 +6r= 6
|
| | 2 | |
rozwiąż układ równań:
2a
1+ 17r= 28
−2a
1 −6r= −6
dokończ........ wyznacz a
1 i r
oraz a
n = a
1 +(n−1)*r=........
30 mar 23:54