geometria analityczna
...: Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych o równaniach 2x+y−7m+7=0 i
x+3y+5m
2−6m+1=0 należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych?
proszę o pomoc
30 mar 23:22
zajączek:
Rozwiąż układ
podaj x i y
i nałóż warunek:
x <0 i y <0
jako odp: wybierz część wspólną rozwiązań tych nierówności
Powodzenia
30 mar 23:25
Jack: wyznacz x ,y
Zauważ, że oba (x,y) muszą być mniejsze od 0.
30 mar 23:27
...: wyznaczyć z obu równań y i porównać stronami? ale i tak będę mieć dwie niewiadome..
30 mar 23:32
Jack: pomnóz drugie równanie przez 2 i odejmij stronami oba równania. Wyliczysz y. Potem podstaw w
pierwszym za "y" wyliczoną wartość − dostaniesz x.
30 mar 23:35
...: otrzymałam że x=−4+3m+m
2
30 mar 23:40
Jack: a y?
30 mar 23:55
...: y= −43m2+m+1
31 mar 00:04
Jack: po przemnożeniu drugiego równania przez 2, jak odejmiesz stronami otrzymasz
−5y+5m−10m2+5=0
31 mar 00:07
...: właśnie.. nie bardzo rozumiem
31 mar 00:10
Jack: 2x+y−7m+7=0
x+3y+5m2−6m+1=0 / * 2
2x+y−7m+7=0 (□)
2x+6y+10m2−12m+2=0 (⬠)
Teraz odejmujemy (□) − (⬠) i dostajemy to co napisałem wyżej. Jak mamy już wyznaczony
y, podstawimy do (□) i wyliczamy x.
31 mar 00:12
...: ahaaa.. ok

dzięki wielkie
31 mar 00:13
Jack: 
proszę
31 mar 00:15
...: ma się niestety zaćmienia, tym bardziej o tej porze
31 mar 00:16
Jack: zgadza się, dlatego zaraz kończę lecę poczytać coś innego... powodzenia!
31 mar 00:18
...: dziękuję
31 mar 00:19