równanie
paula91: Zbiór rozwiązań równania (x−1)2 = x2 − 2(x+1)+3 to:
a. {0}
b.{1}
c.R
d.Φ
30 mar 23:17
aga: d
30 mar 23:18
paula91: a chce Ci sie mi napisac jak to wyliczyłas
30 mar 23:29
aga: napiszę
30 mar 23:30
aga: x2−2x+1=x2−2x−2
1=−2
1≠−2
więc zbiór pusty
30 mar 23:32
Jack: +3 jeszcze na końcu po prawej...
30 mar 23:33
aga: no to ja już chyba spię
30 mar 23:34
aga: no to c) R
30 mar 23:34
Jack:
30 mar 23:35
aga: idę spać


naprawdę
30 mar 23:35
ptr: (x−1)2 = x2−2(x+1)+3
x2−2x+1=x2−2x−2+3
redukujemy wyrazy i nie zostaje nic czyli zbiór pusty
30 mar 23:36
paula91: ok dobranoc i ponownie dziekuje
30 mar 23:36
Jack: jak to "nic nie pozostanie czyi zbiór pusty"? Pozostanie to samo po obu stronach, czyli jak
napisała aga wyjdzie R, bo zawsze lewa strona równa się prawej.
30 mar 23:37
paula91: a wytlumaczcie mi dlaczego po tej lewej stronie jest −2x skad to sie wzielo bo reszta wiem ale
skad −2x?
30 mar 23:41
Jack: −2 (x+1)=−2x−1
30 mar 23:55
Jack: a po lewej to dlatego że korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia
30 mar 23:57
paula91: ok
30 mar 23:59