planimetria
...: O ile procent wzrośnie pole koła jeśli jego obwód wzrośnie o p %?
proszę o pomoc
30 mar 23:16
zdzich:
P= πr
2
| | πr2*2πr(1 + p%) | |
x = |
| = πr2*(1+p%) |
| | 2πr | |
30 mar 23:28
...: w odpowiedziach jest
| | 2p | | p2 | |
( |
| + |
| ) *100% |
| | 100 | | 1002 | |
nie potrafię do tego dojść niestety

dlaczego tam masz πr
2 przez x?
30 mar 23:37
Jack: Obwód równa się teraz 2πr(1+p%)
| | 2πr(1+p%) | |
Strosunek obwodów (tak naprawdę również promieni): |
| =1+p%
|
| | 2πr | |
P
stare=πr
2
P
nowe=πr
2(1+p%)
2
| | πr2(1+p%)2− πr2 | | | | 2p | | p2 | | πr2(1+ |
| + |
| )−πr2 | | | 100 | | 1002 | |
| |
Różnica: |
| = |
| =
|
| | πr2 | | πr2 | |
Mnożemy jeszcze przez 100% żeby wyrazić wynik w procentach.
30 mar 23:54
...: dlaczego 1+p% ? a nie samo p%?
31 mar 00:12
Jack: np. jak zwiększę liczbę 8 o 10% to mam teraz 8+8*10%=8(1+10%). Natomiast 8*10% to będzie sam
przyrost, a nie moja nowa liczba.
31 mar 00:15
...: dzięki
31 mar 00:15
Jack: proszę
31 mar 00:16