nieuk: Kożystając ze wzoru na iloczyn sumy dwóch wyrażń i ich różnicy, przedstaw wyrażenia w
postaci różnicy:
a) (7 - 2x) (7+2x)
b) (a + 5b) (a - 5b)
c) (2p + 3q) (2p - 3q)
d) (11x - 4y) (11x + 4y)
2 gru 20:12
snopek: Korzystając

!

a) = 49 - 4x
2
b) = a
2 - 25b
2
c) = 4p
2 - 9q
2
d) 121x
2 - 16y
2
2 gru 20:20
Madzia: ups! nawet z polaka nie jestem dobra

thx snopek
2 gru 20:21
Madzia: a mozesz mi powiedziec jeszcze jak to robisz
2 gru 20:22
Kamil0s: kłaniają się wzory skróconego mnożenia

a
2 - b
2 = (a-b) * (a +b)
2 gru 20:25
Madzia: niechżesz sie ukłonią a ja mam ten wzór przed dupą a i tak nie umiem tego zrobić Możecie
mi powiedzieć jak to mam robić?
2 gru 20:33
snopek:
Madziu ? czemu tak nieładnie sie wyrażasz:

spoko

zaraz Ci wytłumaczę

zgodnie z tym wzorem podnosisz do kwadratu tylko pierwszy wyraz
minus drugi wyraz też do kwadratu ok?
popatrz (7 - 2x)( 7 + 2x) = 7
2 - (2x)
2 = 49 - 4x
2
drugi spróbuj podobnie co

i napisz jak to robisz ? czekam ok?
2 gru 20:54