Parametr
Ona: dla jakich wartości parametru p pierwiastki x1 i x2 równania 3x2−2px+3p=0 spełniają warunek
x12+x22=6x1x2?
30 mar 23:15
Godzio: pomagam i ide spac
30 mar 23:16
Godzio:
Δ > 0
Δ = 4p
2 − 36p > 0 /:4
p
2 − 9p > 0
p(p−9) > 0
p = 0 v p = 9
p∊(−
∞,0) ∪ (9,
∞)
(x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 6x
1x
2
(x
1+x
2)
2 − 8x
1x
2 = 0
p
2 − 18p = 0
p(p−18) = 0
p = 0 ∉ (−
∞,0) ∪ (9,
∞)
v
p = 18 ∊ (−
∞,0) ∪ (9,
∞)
Odp: p = 18
30 mar 23:21
Ona: dziekuje bardzo
30 mar 23:22
gosc: Delta nie powinna być też równa 0 ? Nie jest powiedziane, że różne pierwiastki.
16 kwi 21:40