trygonometria
:): | | sinx | | 1 | | 1 | |
wykaż tożsamość trygonometryczną: |
| + |
| = |
| .
|
| | 1+cosx | | tgx | | sinx | |
Podaj niezbędne założenia
30 mar 22:54
Julek:
| | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x + cosx | |
L = |
| + |
| = |
| =
|
| | 1+cosx | | sinx | | sinx(1+cosx) | |
| | 1+cosx | | 1 | |
= |
| = |
| = P |
| | sinx(1+cosx) | | sinx | |
30 mar 23:03
Julek: założenia :
tgx≠ 0
cosx≠ −1
sinx ≠ 0
30 mar 23:03
:): Dzięki
30 mar 23:05
pytanie: czy przy założeniu tgx≠0 trzeba zalozyc ze cos≠0? wkoncu tg=sin/cos wiec w sumie cos tez
powinien byc rozny od zera.
Pytam bo rozwiazaniem tgx≠0 jest x≠kπ gdzie k∊C a dla cosx≠0, x≠ (3/2)π+kπ więc nie pokrywają
się one.
5 maj 17:07
Natka: (1+cos x)(1−cos x)= sin2 x
5 gru 17:48
5-latek: 1−cos2x=sin2x to sin2x=sin2x i dzialaj dalej
6 gru 02:10