do wody
***kiełbasa***: 385D. wykaż że dla każdej liczby naturalnej k większej od 2 zachodzi równość
log32*log43*log54*...*logk+1k≥logk+12
30 mar 22:33
Jack: Może przez indukcję spróbuj.
30 mar 22:41
kiełbas: 1. T(1)=log
22≥log
22
2≥2 ok.
2. T(k)⇒T(k+1)
T(k+1)=log
32*log
43*log
54*...*log
k+1+1k+1≥log
k+12
T(n)*log
k+2k+1≥log
k+12
i co dalej... chyba zamieszałam. dziękuję za podpowiedź, prawdopodobnie trafna
30 mar 22:50
kiełbas: up
30 mar 22:51
Jack: dla k=3.
log
32*log
43*log
54≥log
52
| | 1 | | 1 | |
log32* |
| * |
| *2*log52>log52
|
| | 2 | | log32 | |
1≥1
Załóżmy, że dla k= n teza zachodzi:
log
32*log
43*log
54*...*log
n+1n≥log
n+12
Udowodnimy, że dla k=n+1 również zachodzi:
log
32*log
43*log
54*...*log
n+1n*log
n+2n+1≥log
n+22
Zauważmy, że na mocy założenia:
log
32*log
43*log
54*...*log
n+1n≥log
n+12
| | logn+22 | |
zatem logn+12*logn+2n+1= |
| *logn+2 n+1=
|
| | logn+2n+1 | |
=log
n+22≥log
n+22.
To należało pokazać.

W ostatnim kroku zastasowałem wzór na zamianę podstaw logarytmu.
30 mar 22:55
Jack: zrobiłem dla k=4... Pierwszy krok trzeba jeszcze raz przeliczyć... dla k=3 czyli
log32*log43≥log42 ...
30 mar 22:58
kiełbas: ok, pięknie dziękuję.
387. wykaż, że jeśli a,b ∊(0,1) to logab+logba≥2.
Zaznaczam, że zadania sa na poziomie rozszerzonym oraz, że osobiście je przemyślałam i
ostatecznie nie wiem jak je zrobić. Z całego dzisiejszego dnia kilka mi się takich zebrało.
30 mar 23:02
zajączek:
log
ba= t a, b€ (o,1) => t >0
t
2 +1 ≥2t
(t−1)
2 ≥0
(log
ba −1)
2≥0
c.n.u
30 mar 23:19