ss
Hampton: Pierwszy wyraz siedmiowyrazowego ciagu geometryczneo o wyrazach dodatnich jest rowny 2,a
ostatni 1458.
a)Znajdz srednia artmetyczna wyrazow tego ciagu
b)Czy ciag arytmetyczn o tej samej dlugosci o i takicjh samych wyrazach skrajnych bedzie mial
srednia wieksza czy mniejsza? Odpowiedz uzasadnij
30 mar 22:18
zajączek:
a
1=2 a
7= 1458
a
7= a
1*q
6
2*q
6= 1458 => q
6=729 => q= 3 v q = − 3−−− odrzucamy
| | S7 | | 37−1 | |
średnia arytm. : |
| = 2* |
| = ........
|
| | 7 | | 3−1 | |
| | S7 | | | | a1+a7 | |
b) śr. arytm ciągu arytm. |
| = |
| = |
| =...
|
| | 7 | | 7 | | 2 | |
Myślę ,że napiszesz słowo "dziękuję" !
bo rzadko Ci się to zdarza ....
w przeciwieństwie do ilości zadań, które tu "serwujesz" do rozwiązania
30 mar 22:37
Hampton: Dziekuje
31 mar 15:46