Liczbą dodatnią jest wartość wyrażenia?
Kuki: Liczbą dodatnią jest wartość wyrażenia?
a) −32
b) π − 2 x 31/2
c) 1,(4) − 14/9
d) √17 − log3 81
30 mar 21:53
aga: c i d?
30 mar 21:59
Kuki: no ja właśnie kompletnie nie kumam tego zadania i nie wiem jak to zrobić
30 mar 22:01
aga: a) na pewno ujemna
b) π=3,14 31/2=√3=1,73
podstaw i oblicz i wychodzi ujemna
30 mar 22:04
aga: c)
14/9=1
więc jak podsatwisz to wychodzi dodatnia
30 mar 22:05
Jack: ile to jest −32, a ile (−3)2? Czy to to samo?
π to jest 3,14.... 31/2 to ok 1,7 a przemnożone przez 2 daje więcej niż 4.
1,(4)=1,4444... natomiast 14/9 to 1.
√17 to troszkę więcej niż 4 bo 42 to tylko 16, a log3 81 =4 bo 34=81.
Wyciągnij wnioski.
30 mar 22:05
aga: √17>4 log381=log3 34=4, więc po podstawieniu dodatnia wychodzi
30 mar 22:06
Kuki: ok dzięki wielkie
30 mar 22:08