równania i nierówności, ciekawe ale trudne zadanie tekstowe, proszę o pomoc
rafał: Witam, mam oto takie ciekawe zadanie:
Jubilat, który w roku 2006 obchodził swoje urodziny, na pytanie ile ma lat odpowiedział: 'Gdy
pomnożę swój wiek sprzed 8 lat przez mój wiek za 8 lat, to otrzymam rok mojego urodzenia'. W
którym roku urodził się jubilat?
Ktoś ma jakieś pomysły jak się za to zabrać?
30 mar 21:23
aga: x− wiek obecnie
(x−8)*(x+8)=2006−x
30 mar 21:25
Godzio:
(x−8)(x+8) = 2006 − x
x
2 + x − 2070 = 0
√Δ = 91
x
2 < 0 − odrzucamy
2006 − 45 = ... podaj odpowiedź
30 mar 21:27
rafał: jesteście niesamowici, robiłem to inna drogą, ale Wasz sposób jest o wiele łatwiejszy xd
dziękówa ; D
30 mar 21:29
rafał: tzn dokladniej mowica robilem to w ten sposob:
2006 − wiek teraz
(x−8)(x+8) = 2006, czyli wiek w tym momencie
x2 −64 = 2006
x2 = 2070 / √
x ≈ 45
2006 − 45 = 1961
nie wiem czy ten sposób jest dobry, ale wynik wyszedł xd
30 mar 21:38
aga: ja uważam, ze to równanie nie jest prawidłowe
30 mar 21:40
rafał: dlatego je zamieściłem, chciałem się dowiedzieć, czy jest bledne i jesli tak, to w ktorym
miejscu jest blad? z góry dziękuję za wskazanie błędu
30 mar 21:49
Jack: nie jest prawidłowe, ponieważ przyrównałeś to do roku 2006 a nie roku jego urodzin...
Przypadkiem wyszło Ci... w przybliżeniu poprawne rozwiązanie
30 mar 22:02
rafał: Ale prosze spojrzec, w pytanie mówią wyraźnie: jest rok 2006, jubilat ma w tym momencie x lat,
wiek sprzed 8 lat pomnożony przez wiek za 8 lat da nam wiek jubilata obecnie, czyli jego wiek
w roku 2006, nastepnie od roku obecnego (2006) odjemiemy wiek, który nam wyszedł, wyjdzie rok
jego urodzenia, nadal myślę, że dobrze rozumuje, no ale zakończmy dyskusje, bo widocznie
jestem w błędzie, bardzo dziekuje wszystkim za poprawienie mnie, pozdrawiam serdecznie, Rafał
30 mar 22:12
Godzio: Gdy pomnożę swój wiek sprzed 8 lat przez mój wiek za 8 lat, to [P[otrzymam rok mojego
urodzenia]] a nie rok 2006
30 mar 22:13
Godzio: Gdy pomnożę swój wiek sprzed 8 lat przez mój wiek za 8 lat, to
otrzymam rok mojego urodzenia a nie rok 2006
30 mar 22:13