DZIĘKI SERDECZNE.
ADA: POMOCY...
Dana jest funkcja liniowa y=(m+1)x−3
a) wyznacz m wiedząc że 2 jest jej miejscem zerowym
b) wyznacz m wiedząc że do prostej należy punkt P(3,4)
wyznacz m wiedząc że jest stała
30 mar 21:10
aga: a) y=0 x=2 podstaw
30 mar 21:11
aga: b) y=4 x=3 podstaw
30 mar 21:11
aga: c) m+1=0
30 mar 21:12
Godzio:
a) Miejsce zerowe => A(x,0) => A(2,0) podstaw ten punkt i wylicz m
b) analogicznie jak w a podstaw punkt i wylicz
c) funkcja stała => współczynnik "a" = 0 => f(x) = ax + b => a = (m+1) = 0 => m = ...
30 mar 21:12
ADA: ok dzięki wam.
30 mar 21:16