zadanie rozszerzone
Ola: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(5,5), B=(−2,4) i C=(−1,−3). Oblicz stosunek pola trójkąta
ABC do pola koła opisanego na tym trójkącie.
30 mar 21:01
Godzio: sporo liczenia w ostateczności pomogę, ale dać wskazówki mogę
(skoro się zabierasz za zadania rozszerzone to myślę że dużo tłumaczenia mieć nie będę)
oblicz 2 proste np AB i BC wyznacz ich symetralne i punkt przecięcia tychże symetralnych to
środek okręgu. Odległość SA = SB = SC = r. a ze stosunkiem sobie poradzisz
pole trójkąta : narysuj sobie ten trojkat w ukl wspolrzednych i zobacz jak najlatwiej obliczyc
jego pole powodzenia
30 mar 21:07