zadanie rozszerzone
Ola: Ktoś potrafi rozwiązać?
Kąt dwuścienny między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
ma miarę 120. Znajdź miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
30 mar 20:56
xyz: ponawiam
30 mar 23:26
tom: 10 minut
30 mar 23:28
Ola: i jak, będzie pomoc czy nie?
30 mar 23:52
tom:

| | a√2 | |
a− bok podstawy β − szukany kąt; ∡ BDA = 120o ∡OAD =30o |OA|= |
| |
| | 2 | |
| |OA| | | √3 | | √2 | | h | | √2 | |
| =cos30o= |
| →h=a |
| z ΔAKD sinα= |
| = |
| |
| h | | 2 | | √3 | | a | | √3 | |
| | |KG| | | |OG| | | 1 | |
z ΔKSG ctgα= |
| ale z ΔGSO cosβ= |
| cosα=√1−sin2α= |
| |
| | hs | | hs | | √3 | |
| | 1 | | √3 | | √2 | |
cosβ = ctgα = |
| * |
| = |
| stąd β=45o |
| | √3 | | √2 | | 2 | |
31 mar 00:01
emm: Dlaczego ∡ GKS to kąt alfa, skoro kąt alfa to kąt ∡ BDA?
21 mar 17:58
a: prosze o wytlumaczenie.
21 mar 18:03
Siti: autor rozwiązania kątem α nazwał kąt GKS, a kat BDA pozostawił po prostu kątem BDA.
24 mar 12:47
Siti: Poza tym kąt BDA jest dany w treści i jego miara jest znana, więc nie trzeba go oznaczać α
24 mar 13:04
emm: Ok dziekuje i przepraszam za nieogarniecie
26 mar 16:07
pablo 3c: Bardzo mierne
13 lut 12:01