Madzia: Długość wszystkich boków kwadratu zwiększono o 2cm. Wówczas pole kwadratiu wzrosło o
24cm
2 Oblicz długość boku kwadratu przed zmiana długości. ktoś pomoże

odp:5cm
2 gru 19:54
konopka: Jeżeli bok kwadratu oznaczymy przez x wówczas pole tego kwadratu będzie równe x2.
Zwiększmy każdy bok o 2 cm, oznaczymy przez x+2. Pole tego kwadratu jest zatem równe
(x+2)2.
Otrzymujemy równanie:
(x+2)2=x2+24
x2+4x+4=x2+24
4x=20
x=5
2 gru 20:10
nieuk: dzieki konopka. Jak masz na imie?
2 gru 20:12
snopek: No właśnie ! już wiesz?
2 gru 20:12