geometria analityczna
damorka: wiadomo, że okrąg jest styczny do prostej o równaniu
y= 2x − 3 w pkt. A=(2,1)}
i styczny do prostej o równaniu
| | 1 | |
y= |
| x + 9 w pkt. B= (−4,7)
|
| | 2 | |
oblicz promień tego okręgu

to już ostatnie moje zad.

Bardzo dziękuję wszystkim pomagającym
An: zauważ ,że styczne są prowadzone do promienia pod kątem prostym wyznacz więc proste prostopadłe
do danych prostych zawierające styczne punkty , następnie otrzymasz układ równań by otrzymać
współrzędne środka a potem już sobie poradzisz

powodzenia