Zadania z geometrii
HeniOoO: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym i jego pole wynosi 8dm2.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
30 mar 19:57
HeniOoO: Proszę o pomoc
30 mar 20:05
kaz: podpowiedź
a√2
wys.Δpr jest wys. stożka i wynosi hΔ=H=
,gdzie a=2r
2
30 mar 20:15
zajączek:
Δ ABC jest prostokątny i równoramienny
H= r 2r= l √2 (dł. przekątnej kwadratu o boku "l"
1
P(ΔABC) =
l2
2
1
l2= 8
2
l2= 16 to: l= 4
2r= 4√2 to: r=2√2 i H= r= 2√2
V= 13πr2*H=.........
Pc= πr( r+ l) =.....
dokończ już sam