równania okręgów
Olcia16: Określ wzajemne położenie okręgów o równaniach:
x2+y2−6x−4y−12=0 (x−3)2+(y−5)2=4
30 mar 19:44
Godzio:
O
1 : x
2 − 6x + 9 + y
2 − 4y + 4 −13 − 12 = (x−3)
2 + (y−2)
2 = 25
O
2 : (x−3)
2 + (y−5)
2 = 4
najlepiej narysować to w ukł. współrzednych albo wyliczyć:
|r
1 − r
2| = ...
|S
1S
2| = ...
r
1 + r
2 = ...
i sprawdzać do którego pasuje:
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
30 mar 19:50
Gustlik: x
2+y
2−6x−4y−12=0 (x−3)
2+(y−5)
2=4 → S
2=(3, 5) i r
2 = 2
Promień i współrzędne środka pierwszego okręgu najlepiej obliczyć ze wzorów, jest to prostsze
niż wyszukiwanie i dodawanie, a potem odejmowanie liczb "pasujących" do wzorów skróconego
mnożenia:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
czyli:
A=−6, B=−4, C=−12
r =
√a2+b2−C =
√32+22−(−12) =
√9+4+12 =
√25 = 5
Jest to okrąg o środku S
1=(3, 2) i promieniu r
1=5, czyli (x−3)
2+(y−2)
2=25.
|r
1 − r
2| = 5−2 = 3
|S
1S
2| =
√3−3)2+(5−2)2 =
√9 = 3
r
1 + r
2 = 5+2 = 7
Zatem |S
1S
2| = |r
1 − r
2| → okręgi są wewnętrznie styczne.
1 kwi 00:20
PIZDA: Ω←→⇒⇔αβγδπΔΩ∞≤≥≤≥≥≥≥≥≥≥≥∊∊∊∊⊂∫←∭♥♠⋀∧∄
16 gru 21:02