Bartosz: Pochodne funkcji zadanie
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f oraz proste styczne do tego wykresu
poprowadzone w punktach o pierwszych współrzędnych -1, 1 i 2. Oblicz f'(-1), f'(1),
f'(-2).
Na wykresie mogę odnaleźć drugą współrzędną punktów i tak przykładowo punkt A (-1; 1,5),
B(1; 05), C(2; 1,5)
Prosze o jakakolwiek podpowiedź wiem, że nie moge przedstawic wykresu, ale moze ktos mnie
zrozumie
2 gru 19:50
Bartosz: Jeśli ktoś wie cokolwiek o rozwiązywaniu tego typu zadań niech coś powei
2 gru 20:20
b.: jeśli α to kąt nachylenia stycznej w punkcie x
0 (do osi X), to f'(x
0) = tg α
więc odczytujesz z rysunku tg kąta nachylenia stycznej
np. jeśli styczna przechodzi przez (-1, 1,5) oraz (1, 0,5), to
tangens kąta nachylenia to
(0,5 - 1,5) / (1 - (-1) ) = -1/2
czyli wtedy pochodna = -1/2
nie wiem czy jasno tłumaczę
może inaczej:
napisz sobie równanie stycznej (odczytując z wykresu) i porównaj otrzymane równanie z
tym
379 -- patrząc na wsp. kierunkowy prostej dostaniesz pochodną
2 gru 20:34