równania trygonometryczne
Bodzio: rozwiąż równanie 2sinx+√3tgx=0
30 mar 19:29
Godzio: zał. cosx≠ 0
| | π | | π | |
x≠ |
| + 2kπ i x ≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | √3sinx | |
2sinx + |
| = 0 /*cosx |
| | cosx | |
2sinxcosx +
√3sinx = 0
sinx(2cosx +
√3) = 0
sinx = 0
x = kπ
2cosx +
√3 = 0
| | 5π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
jeśli się da to zapisz to w najkrótszej możliwej odpowiedzi
30 mar 20:12
An: Radzę tg zamienić na sinx/cosX a następnie podstawić sinX/lub cosx z cos
2X+sin
2X=1 a potem
czyste obliczenia

powodzenia
Ps nie zapomnij o mianowniku i dziedzinie
30 mar 20:15