równania z parametrem
damorka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jedynym rozwiązaniem
rzeczywistym równania x
3 + m
3 x
2 − m
2x−1= 0
jest liczba jeden.
30 mar 19:27
aga: Δ=0
xo=1
30 mar 19:31
aga: no ale sorki, my tu nie mamy trójmianu
30 mar 19:32
damorka: no w tym właśnie tkwi szkopuł
30 mar 19:33
aga: no to wystarczy podstawić z x i obliczyć m
30 mar 19:34
aga: za x
30 mar 19:34
damorka: za x 1?
to by było aż tak proste

?
w sumie to zad. jest za 4 pkt...
30 mar 19:36
aga: tak
30 mar 19:38
Godzio: Tyle napewno nie wystaczy
30 mar 19:40
Godzio:
W(1) = 1 + m
3 − m
2 − 1 = 0
m
3 − m
2 = 0
m
2(m−1) = 0
m = 0 v m = 1 => jeśli podstawimy 1 to się nie zgadza
30 mar 19:40
aga: do tego jeszcze nie doszłam
30 mar 19:42
damorka: to co dalej

?
30 mar 19:43
damorka: bo też tutaj stanęłam
30 mar 19:43
Godzio: wydaje mi się że tutaj wystarczy napisać
dla m = 0
x3 − 1 = 0
(x−1)(x2 + x + 1) = 0
x2 + x + 1 > 0 dla x∊R
więc jedynym rozw jest x = 1
dla m = 1
x3 + x2 − x − 1 = 0
x2(x+1) − (x+1) = 0
(x+1)2(x−1) = 0
czyli x = −1 v x = 1 −> więc się nie zgadza
Odp. jedynym rozwiązaniem jest m = 0
30 mar 19:47
damorka: no ja oczywiście bym już tego nie sprawdziła

dzięki wielkie
aga i
Godzio
30 mar 19:53