Magda 1234: 1 Dany jest trójkąt równoramieny ABC o kącie przy wierzchołku C równym 120 stopni. Oblicz
pole tego trójkąta, wiedząć, że promien okregu opisanego na nim jest równy 12.
2 W okrąg o promieniu R wpisano trójkąt prostpkątny o kącie ostrym α.Oblicz obwód
trójkąta i długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
3Przekątna równoległoboku jest prostopadła do boku, a długosc jednego z boków jest 2 razy
większa od drugiego . Oblicz kąt ostry równoległoboku i jego obwód , wiedząc ze pole
równoległoboku jest równe 25 √3
ktoś pomorze?
2 gru 19:32
Magda 1234: wie ktos jak to rozwiazac?
2 gru 19:58
Madzia: mialam to już na matmie ale niestety nie wiem
2 gru 20:05
Magda 1234: ktoś pomoze to jest o moje byc albo nie byc
2 gru 20:10
Koczka: 1) ten promien co ma 12 to jest 2/3 wysokości tego trójkąta
więc wysokość wynosi 18
h=18
P=1/2 *a*h ⇒P= 1/2*a*18
P= 9a
obliczasz a i wychodzi ha ale nie wiem z czego a obliczyć
2 gru 20:13
Magda 1234: w odpowiedziach jest tak do tego zadania [OC]=[OB]=R [OCD]=60
[BC]=12 [CE]=6 [AB]=12√3 P=36√3
2 gru 20:20
Magda 1234: podbijam
2 gru 20:40
Miki: więc zad1/ jest źle sformułowane


błąd


powinno brzmieć,że jest to trójkąt, którego ramiona zawierają się
w promieniach tego trójkata a nie ,że okrag jest opisany

ten trójkat ma wierzchołek C w środku tego okręgu.
teraz możemy liczyć


kąt środkowy między ramionami ma miarę 120
o czyli
ramiona IACI=I BCI= 12 wysokość tego trójkata obliczamy z funkcji tryg.
h/12 = cos 60
o → h= 12* 1/2 → h= 6
podstawę a podobnie;
1/2*a/12= sin 60
o → 1/2*a/12 =
√3 /2 → a= 12
√3
więc pole
P= 1/2*a *h → P= 1/2*12
√3 *6 → P= 36
√3
Powiedz Pani ,że zad źle sformułowane

!



zad2/
jeżeli okrag jest opisany na trójkacie prostokatnym to jego średnica
równa jest długości przeciwprostokatnej (z twierdzenia

czyli
przeciwprostokatna ma długość 2R
a/2R= sinα b/2R = cosα
czyli a = 2R*sin α b= 2R*cosα
czyli Ob= 2R +2Rsinα +2Rcosα
Ob = 2R(1+sinα + cos α)
p --- połowa obwodu p= R(1+sin α + cosα )
r --- prom. okr. wpis.
S
r = ------ taki jest wzór czyli p mamy obliczyć trzeba pole S
p
pole S= 1/2*a*b S = 1/2*2Rsinα * 2R cosα
S = 2R
2 sin α * cosα= R
2 *sin2α bo 2sinα *cosα = sin2α
więc r mozna już policzyć
R
2 sin2α R*sin2α
r= ------------------ = ----------------------
R(1+sinα+cos α) (1+sinα + cos α )
zad 3/ może jutro bo już padam
3 gru 01:36
Miki:
Hejj

!

ja tu siedze po nocy nad Twoimi zadankami a Ty

?
nawet nie zajrzysz tutaj ?


no dobrze

obiecałam trzecie

<mryga>
Narysuj ten równoległobok, zgodnie z treścia zad.ioznacz kolejne
wierzchołki ABCD ok?
zad3/ ponieważ przekatna jest prostop. do boku ,
więc jest jednocześnie wysokościa tego równoległoboku

boki równoległoboku to a i 2a
czyli
a/2a= cos α → cosα = 1/2 bo a skrócone !
czyli α = 60
o bo cos60
o = 1/2 ok?
liczymy z trójkata ABD wys. h
h/a= tg 60
o
h = a*tg60
o tg60
o =
√3
czyli h = a*
√3
wracamy do pola
P = a*h czyli P = a*a
√3 P = a
2√3
a
2√3 = 25
√3 → a
2 = 25 bo
√3 skrócilismy !

więc a = 5
to h = 5
√3
równoległobok ma boki a= 5 2a = 10
to Ob= a+a+2a+2a = 6a
więc Ob= 6*5 = 30
Odp: α=60
o Ob= 30 coś jeszcze
3 gru 13:46
Magda 1234: sorki nie wiedziałam ze ktoś je robi dla mnie

dzięki za pomoc
3 gru 18:16