Trzy zadania z planimetrii. ;/ Proszę o pomoc na ktorekolwiek.
Donia : Zadania 1. Rożnica miedzy długością przekątnej a długością boku kwadratu jest równa d . Oblicz
pole i obwód tego kwadratu.
Zadanie 2. Różnica miedzy promieniem okręgu opisanego na kwadracie a promieniem okręgu
wpisanego w kwadrat jest równa 3. oblicz pole tego kwadratu.
Zadanie 3. Obwód rombu jest równy 20 a suma długości jego przyprostokątnych wynosi 12. oblicz
pole i wysokość tego rombu.
Proszę o pomoc!
30 mar 17:51
aga: zad.1
a*√2−a=d
a*(√2−1)=d /:(√2−1)
a=U{d}{(√2−1)
podstaw do wzorów i oblicz
30 mar 17:57
aga: | | √2 | |
R=a* |
| promien opisanego
|
| | 2 | |
napisz równanie
R−r=3 podstawiając te w/w wzory
30 mar 17:59
aga: poprawka do zad1.
| | d | |
trzecia linijka a= |
| |
| | √2−1 | |
30 mar 18:00
aga: zadanie 3. chyba w treści coś jest nie tak. sprawdź.
30 mar 18:01
Donia : a wiec tak: w 3 jest bład rzeczywiście powinno byc przekatnych a nie przyprostokatnycw zad 1
dobrze obliczylam obw ale pole nie zgadza sie z odpowiedziami

po usunieciu niewymiernosci
w mianowniku otrzymuje −7 czego nie powinno byc
a w drugim nie rozumiem skad wziął sie wzrór na R ?
30 mar 18:09
Donia : a juz rozumiem wzór na R
wiec tylko zadanie 3 zostaje i to pole mi nie wychodzi
30 mar 18:12
aga: narysuj sobie rysunek i zaznacz promien. R− opisany, to połowa przekątnej kwadratu.
r−wpisany to połowa boku tego kwadratu
30 mar 18:13
aga: nie usuwaj niewymierności tylko podnieś do potęgi drugiej, bo przecież pole to a2
30 mar 18:14
aga: mianownik tu zastosuj wzór skróconego mnozenia (a+b)
2=a
2+2*a*b+b
2
30 mar 18:17
Donia : juz wiem dziekuje


no i pole obliczylam poprownie

teraz mam problem tylko z trzecim.
30 mar 18:17
aga: no tak, ale nadal masz niewymierny mianownik, musisz usunąć niewymierność
30 mar 18:18
aga: 4a=20
a=5
e+f=12
z tw. Pitagorasa masz drugie równanie (narysuj rysunek bo przekątne są prostopadłe i dzielą się
na połowy)
30 mar 18:21
Donia : tak wiem i za e podstawilam 12−f ale ciezko sie liczy jestem w trakcie i widze ze wyjdzie
trójmian kwadratowy
30 mar 18:23
aga: tak .wychodzi .
30 mar 18:24
aga: Δ=2√14 mi wyszła
30 mar 18:25
Donia : Δ=488

chyba coś nie tak
30 mar 18:26
aga: a jaki trójmian Ci wyszedł?
30 mar 18:30
aga: e2−12e+22=0
30 mar 18:31
Donia : e
2 −24e +22 =0
30 mar 18:32
aga: na pewno dzieliłas przez 2 wcześniej. podzieliłaś wszystko?
30 mar 18:34
Donia : o znalazłam bład i wyszlo mi tak jak Tobie ale co dalej kiedy ta delta niewymierna
30 mar 18:37
aga: licz pierwiastki, przecież długości odcinków mogą być niewymierne. pamiętaj tylko, że ujemny
wynik odrzucasz.
30 mar 18:38
Donia : tak ale przeciez e + f równa sie 12 , bez zadnych niewymierności
30 mar 18:39
Donia : odp P=11 a h= 11/5
30 mar 18:42
Donia : coś tu jest nie tak
30 mar 18:43
aga: ale wyjdzie tak, że te pierwiastki sie skrócą, jak dodasz przekątne. licz licz.
30 mar 18:44
aga: jest dobrze mi wyszło e1= 6−√14 e2=6+√14
jak podsatwisz i wyliczysz f, to wyjdzie to samo
30 mar 18:45
30 mar 18:48
aga: P=a*h P=(e*f):2
30 mar 18:50
Donia : DZIĘKUJĘ
30 mar 18:52
Nikka: | | e | | f | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = 52 /*4 |
| | 2 | | 2 | |
e
2 + f
2 = 100
f = 12−e
e
2 + (12−e)
2 = 100
e
2 + 144 − 24e + e
2 = 100
2e
2 − 24e + 44 = 0 /:2
e
2 − 12e + 22 = 0
Δ = 144 − 88 = 36
√Δ = 6
e = 3 lub e = 9
f = 9 lub f = 3
czyli e = 3 − krótsza przekątna , f = 9 − dłuższa przekątna
30 mar 18:55
aga: Δ=36


?
30 mar 18:56
Nikka: ech, zrobiłam błąd w obliczeniach

Δ = 56
kiepski dzień
30 mar 19:19